Ondernemer met roze marker voor zijn pand ''Cafe De Tagrijn''
Ondernemer met roze markeerstift aan de Thorbeckegracht te Zwolle
Zwolse politieagent met een roze markeerstift op de Melkmarkt
Stadsdichter met gedicht
Benieuwd hoe we de stad stuk voor stuk beter maken? Bekijk dan hieronder de projecten die we doen, hebben gedaan en nog gaan doen.
Een bruisende en gastvrije binnenstad waar iedereen welkom is. En een fijne en compacte stad; waar veel te doen en alles is dichtbij. Een plek waar jong en oud plezierig kunnen wonen, waar steeds meer bezoekers het prachtige centrum en de omgeving er omheen weten te vinden en een plek waar ondernemers oneindige kansen zien. Beweeg jij mee?
Om ervoor te zorgen dat het centrum van de stad in de toekomst goed blijft werken, maken we meer ruimte voor mensen die lopen en fietsen. Dit maakt de stad vriendelijker, veiliger en makkelijker te bereiken voor iedereen die er woont of op bezoek komt. Daarom worden er verschillende plekken en straten in de binnenstad aangepakt om meer ruimte te maken voor voetgangers en fietsers. Zoals de Melkmarkt, Grote Markt en de verbetering van de fietsroutes in onder andere de Kamperstraat en de Koestraat.
Gemeente Zwolle blaast samen met ontwikkelaars, ondernemers én bewoners nieuw leven in het Broerenkwartier. Zo zorgen we er samen voor dat het weer een gebied wordt met karakter. Een gebied waar historie en vernieuwing hand in hand gaan.
Het Roelenkwartier is een levendige locatie met een mix van wonen, onderwijs, zorg, werk en cultuur, waar ook de karakteristieke aspecten van de stad zichtbaar zijn. De nieuwe ontwikkeling in dit gebied vereist een gebalanceerde mix van functies, waarbij werken de hoofdfunctie blijft maar gecombineerd wordt met wonen en andere activiteiten. Na het verzamelen van verschillende ideeën gaat de gemeente samen met vastgoedeigenaren aan de slag om een Gebiedsvisie te creëren. Deze visie bepaalt de koers voor de ruimtelijke ontwikkeling van het gebied, waarbij wordt vastgelegd hoe het wordt ingericht.
Het voormalige warenhuis van Hudson’s Bay wordt een multifunctionele plek met een combinatie van wonen, winkelen, eten, drinken en overnachten.
Gemeente Zwolle wil een gedeelte van de Assendorperstraat en Groot Weezenland opnieuw inrichten. Tussen de Van Karnebeekstraat en de Luttenbergstraat worden buslijnen verplaatst en er komen nieuwe bushaltes. Dit biedt tegelijkertijd een mooie kans om de kruisingen veiliger en het gebied aantrekkelijker en groener te maken.
Een alternatief voor doorgaandverkeer en parkeren in het Stadshart voor bezoekers en omwonenden.
Er zijn plannen voor de eerste mobiliteitshub aan de Singel van Zwolle. Weezenlanden-Noord is daarvoor de beste plek. Dat is uit onderzoek gebleken. Door de ligging, de afstand tot het centrum en de mogelijkheid om voorzieningen op te nemen in het huidige plan voor dit deel van de stad.
‘Noorderkwartier’ is de naam die Zwolle geeft aan het gebied ten noorden van de historische binnenstad: het Noordereiland en een gedeelte van Dieze, boven de Achtergracht en tussen de Vermeerstraat, Noteboomstraat, Eikenstraat, Van Wevelinkhovenstraat, Stenen Pijp en Rembrandtlaan.
Een aantrekkelijke gastvrije en comfortabele stadsentree aan de noordoostelijke kant van de stad die ook bijdraagt aan waterveiligheid en een toegankelijke stad.
Een aantrekkelijke stadsentree aan de noordwestelijke kant van de stad door versterken van de wandel- en fietsverbindingen voor een bereikbare stad.
Het Roelenkwartier wordt gekenmerkt door een combinatie van wonen, onderwijs, zorg, werken en cultuur op een dynamische plek. De gebiedsontwikkeling vraagt om een mix van werken, wonen en andere functies.
Ruim honderd nieuwe woningen, verspreid over zes gebouwen met veel groen ertussen: dat is het plan voor de Schuttevaerkade in Zwolle. Op dit moment staat er nog een kantoorgebouw. Vastgoedontwikkelaar Slokker heeft een nieuw stedenbouwkundig plan gemaakt voor dit gebied. Met uitzicht op de middeleeuwse binnenstad en veel groen wordt het een prachtig stukje wonen in Zwolle.
Het Broerenkerkplein is onderdeel van het Broerenkwartier. De komende jaren herontwikkelt de gemeente samen met ontwikkelaars, ondernemers en bewoners dit deel van de binnenstad. We werken aan vernieuwing van het gebied zonder het historische karakter en de geschiedenis uit het oog te verliezen.
De Singelzone is de groene entree tot de binnenstad en een belangrijke verbinding met het landschap van de regio. De ontwikkeling van de Singelzone wordt in fases uitgevoerd.
Samen op weg naar een duurzaam stadshart! Ondernemers en gemeente zetten zich in voor schonere en slimmere bevoorrading van de Zwolse binnenstad.
Het herstellen van de voormalige Willemsvaart biedt kansen om het watersysteem en de ruimtelijke verbinding tussen het Engelse Werk en het IJssellandschap te versterken.
Een aantrekkelijke stadsentree aan de zuidoostzijde van de stad. Hier wordt ruimte geboden aan ondernemers, voetgangers en fietsers.
De Eekwal en het bolwerk worden groener en fijner voor fietsers en voetgangers. Er komt minder ruimte voor de auto en voor parkeren.
We zijn gestart met de ontwerpfase voor het gedeelte van de Assendorperstraat (vanaf de kant van het centrum) tot aan de Molenweg. De herinrichting vindt vervolgens in fasen plaats, vanaf 2025.
Gemeente Zwolle wil een gedeelte van de Assendorperstraat en Groot Weezenland opnieuw inrichten. Tussen de Van Karnebeekstraat en de Luttenbergstraat worden buslijnen verplaatst en er komen nieuwe bushaltes. Dit biedt tegelijkertijd een mooie kans om de kruisingen veiliger en het gebied aantrekkelijker en groener te maken.
Heerlijk slenteren langs de winkels, even bijkomen met een drankje op een gezellig terras: de Luttekestraat krijgt echt een nieuw gezicht. Met meer groen, meer ruimte voor terrassen en een betere aansluiting op de Grote Kerk en haar pleinen. Op 1 november 2021 gaat de schop de grond in.
Hoe zorg je voor sfeervolle en duurzame verlichting voor gebouwen, straten en pleinen? De gemeente heeft samen met inwoners en andere betrokkenen een lichtvisie opgesteld voor de binnenstad: LED Zwolle shine. Hiermee wordt de sfeer in de binnenstad ‘s avonds net zo aantrekkelijk en gastvrij is als overdag.
In 2020 is het terras achter brasserie ‘Het Vliegerhuys’ vernieuwd. Dit ‘Vliegerplein’ aan de Weeshuispassage was voorheen een besloten tuin, terwijl het wel een openbare ruimte is.
De straatjes in het Museumkwartier zijn opgeknapt. Dit unieke gebied tussen museum de Fundatie en de Grote Kerk kent mooie historische panden, exclusieve winkels en gastvrije horeca.
Het Weversgildeplein in het Broerenkwartier is mooier en groener geworden. Dit verborgen pleintje staat tussen het historische Pestengasthuys uit 1450 en een winkel in hedendaagse bouw.
Verdeeld over de binnenstad van Zwolle staan zo’n dertig informatiezuilen. Van plekken als parkeergarages en fietsenstallingen tot aan pleinen, bruggen en straten… je vindt ze overal. Dus waar je ook bent in de stad, als bezoeker hoef je niet te verdwalen. Bovendien vind je allerlei highlights van Zwolle op de zuilen.
Aan de Melkmarkt zit, verdeeld over maar liefst vier panden, hét stadsmuseum van Zwolle. ANNO vertelt de verhalen van Zwolle over het heden, verleden en de toekomst.
In het voorjaar 2023 opent Hostel & Bar De Basis haar deuren in het voormalige politiebureau aan de Luttekestraat. Het wordt een plek waar je met een klein budget grootse herinneringen kunt maken. Ook kun je hier terecht voor een flinke portie cultuur en gezelligheid.
In de Diezerstraat staat het Statenzaalcomplex uit 1898. Binnenkort kun je hier als gast terecht voor een hapje, drankje of overnachting. Of je nu komt voor een van de luxe hotelkamers, budget slaapplekken of het sfeervolle grand café: een bezoek aan dit historische pand is gegarandeerd een bijzondere ervaring.