Spring naar inhoud
 • Herinrichting Luttekestraat

  Impressie deel 1

 • Herinrichting Luttekestraat

  Impressie deel 2

Luttekestraat Herstructurering

Herinrichting Luttekestraat van start

Heerlijk slenteren langs de winkels, even bijkomen met een drankje op een gezellig terras: de Luttekestraat krijgt echt een nieuw gezicht. Met meer groen, meer ruimte voor terrassen en een betere aansluiting op de Grote Kerk en haar pleinen. Op 1 november 2021 gaat de schop de grond in.

In uitvoering

Bekijk alle projecten

Werkzaamheden februari 2023

Woensdag 1 februari 2023 beginnen voorbereidende werkzaamheden voor de herinrichting van de Potgietersingel. De verwachting is dat deze werkzaamheden drie-en-een-halve week in beslag nemen. De werkzaamheden worden afgerond op vrijdag 24 februari 2023

Werkzaamheden januari 2023

In de week van 16-20 januari 2023 plaatsen we hekken om acht parkeerplaatsen bij de Potgietersingel vrij te maken; deze gaan we herinrichten. Vervolgens maken we proefsleuven om de definitieve locaties van ondergrondse afvalcontainers te bepalen. Binnenkort gaan we de acht parkeerplaatsen herinrichten tot een terras, fietsparkeerplekken, (ondergrondse) containers en groenvakken. Deze werkzaamheden duren ongeveer vier weken.

De exacte datum van de werkzaamheden vermelden we zo snel mogelijk op deze pagina.

Op de afbeelding is te zien hoe we het gebied gaan herinrichten

 • Bij het nieuwe hostel in het oude politiebureau ruimte voor een terras realiseren.
 • De blindegeleiding in het trottoir aanpassen.
 • Ruimte voor ongeveer 20 fietsen realiseren.
 • Extra plantvakken aanleggen.
 • Zes ondergrondse containers plaatsen.
Werkzaamheden omgeving Potgietersingel

Ontwerp met oog voor historie

De Grote Kerk is het hart van de stad. Bijna alle routes in onze binnenstad leiden naar de Grote Kerk en de pleinen eromheen. Toch mist er samenhang in dit stukje centrum. Voor het nieuwe ontwerp is goed gekeken naar hoe het vroeger was. Zo komt er een nieuw plein rondom de Grote Kerk. Terrassen en vier nieuwe bomen maken hier straks een fijne plek van. Het plein wordt begrensd door een nieuwe natuurstenen trap, die het hoogteverschil op deze plek zichtbaar maakt. In het midden van de Luttekestraat komt een goot voor afvoer van het regenwater. Deze goot doet denken aan het oude tramspoor dat vroeger in de straat lag. Bij de start van het werk wordt door een archeologische opgraving onderzocht waar de vroegere Sint Michaëlstoren exact heeft gestaan.

Voetgangers op één

In de nieuwe Luttekestraat komen voetgangers op één, fietsers zijn te gast. Winkels krijgen een  ‘uitstalstrook’, in het midden blijft ruimte om te lopen en fietsen. Een fijne plek vind je straks ook bij de overgang tussen de Grote Markt en de Luttekestraat en Voorstraat. Op de zitrand van twee nieuwe groenvakken drink je je ‘coffee-to-go’ of eet je rustig je ijsje. Dat kan ook op het kruispunt Luttekestraat - Korte Luttekestraat: hier komt een zitelement op een pleintje van natuursteen.

Klinkers en keien

Je loopt straks over mooie nieuwe, duurzame klinkers, die goed passen bij de klinkers in de omgeving. De lijn in het midden van de Luttekestraat wordt gemaakt van hergebruikte natuursteen keien, afkomstig uit de Papenstraat en Papendwarsstraat. De traptreden rondom het nieuwe plein en de zitelementen worden gemaakt van natuursteen. Op veel plekken in de binnenstad zien we dit zelfde natuursteen terug, bijvoorbeeld op het Gasthuisplein. Hierdoor ontstaat er een mooie eenheid in de binnenstad.

Aan de slag

Het werk is opgeknipt in stukjes. Daardoor is steeds maar een deel van de Luttekestraat afgezet. De rest van de binnenstad blijft bereikbaar. De woningen en winkels blijven lopend gewoon bereikbaar. Als eerste is de Korte Luttekestraat aan de beurt. Daarna wordt het verhoogde plein voor de kerk aangelegd. Dit werk moet voor de kerst klaar zijn. In 2022 start aannemer Van Gelder bij de Grote Markt en werkt dan richting de gracht. Rond  Pasen 2022 is alles klaar. De winkels en horeca blijven bereikbaar. De aannemer stemt de details van de planning af met de betrokken ondernemers om zo min mogelijk overlast te veroorzaken. De reconstructie rond het hostel (het voormalige politiebureau) is afhankelijk van vergunningprocedures. Deze wordt uitgevoerd na de verbouwing van het pand Luttekestraat 35.

Een mooi Museumkwartier maken we samen

Gemeente Zwolle maakte samen met ondernemers een plan (en een planning) om de entree naar de stad vanaf de Potgietersingel te verbeteren. De herinrichting van de Luttekestraat is daar een onderdeel van. De bedoeling is om het hele Museumkwartier aantrekkelijker te maken. Al eerder maakten we de straatjes mooier met nieuwe bestrating en geveltuintjes. Als straks de ‘nieuwe’ Luttekestraat klaar is, loop je vast graag via deze route de stad in...of blijf je er gezellig!

Foto uit het jaar 1920 - mensen staan bij stadspomp Luttekestraat

Login om verder te gaan
refresh

Cancel