Spring naar inhoud
  • Broerenkwartier bouwwerkzaamheden

    Sfeerbeeld van de bouwwerkzaamheden Broerenkwartier

Vooruit in het Broerenkwartier!

Gemeente Zwolle blaast samen met ontwikkelaars, ondernemers én bewoners nieuw leven in het Broerenkwartier. Zo zorgen we er samen voor dat het weer een levendig, groen gebied wordt met karakter. Een gebied waar historie en vernieuwing hand in hand gaan.

In voorbereiding

Nieuwbouw Fraterhuis mogelijk aan Broerenkerkplein

Op de plek waar het oude Xenos/Kruidvat pand staat, kan het filmtheater Fraterhuis mogelijk een nieuw pand bouwen. Uit onderzoek blijkt dat op deze plek tegen veel lagere kosten gebouwd kan worden dan in het Hudson's Bay pand, wat eerder de bedoeling was.

Fraterhuis aan Broerenkerkplein

Zoektocht naar nieuwe locatie Fraterhuis

De gemeente start een onderzoek naar een nieuwe plek voor het Fraterhuis in het Broerenkwartier, in plaats van de huisvesting in het voormalig Hudson's Bay pand.

Nieuwe voorstel Fraterhuis

Visie openbare ruimte Broerenkwartier

De gemeenteraad heeft op 17 juli 2023 voor de Visie op de Openbare Ruimte Broerenkwartier gestemd.

Je kunt het gedeelte van de raadsvergadering dat ging over het Broerenkwartier hier terugkijken: Raadsplein besluitvormend (Raadzaal) (royalcast.com): punt 5, vanaf 20:08. Daar zijn ook alle stukken terug te vinden (klik op het plusje en kies voor het tabblad ‘Bijlagen’).

De gemeente gaat nu aan de slag om een participatie- en communicatieplan te maken voor het vervolg. Daarbij is de nieuwe participatieaanpak Hanza! de basis.

Stadsdeel met veel kansen

Het Broerenkwartier kent een rijke historie. Het voormalige kloostercomplex aan de Thorbeckegracht heeft in de loop der jaren plaatsgemaakt voor een winkelgebied dat weinig verbinding heeft met de rest van de middeleeuwse binnenstad. En dat terwijl dit stadsdeel mooie kansen biedt voor cultuur, winkelen en wonen in een open structuur naar andere centrumgebieden.

Een stukje historische vernieuwing

Daarom is het tijd voor een stukje vernieuwing en maken we het Broerenkwartier klaar voor de toekomst. En om vooruit te komen, kijken we ook een stukje terug in de tijd. We maken weer meer verbinding met het historische karakter van Zwolle. Dit doen we onder andere met de architectuur van nieuwe panden en bestrating.

Broerenkwartier

De plannen

Stap voor stap blazen we nieuw leven in het Broerenkwartier. De eerste stappen zijn zelfs al gezet. Zo is het terras van Het Vliegerhuys vernieuwd. Op het Weversgildeplein zijn fietsparkeerplekken gemaakt en een aantal nieuwe bomen geplant. En de volgende stappen staan ook voor de deur! De verbouwing van de Weeshuispassage is begonnen. Hier komen winkels, woningen en een rooftopbar. 

Timelapse bouwwerkzaamheden Broerenkwartier

Onderstaande video laat de bouw van de Weeshuispassage zien.

Timelapse bouw Weeshuispassage Broerenkwartier

WhatsApp-groep

In deze appgroep deelt de gemeente berichten over het Broerenkwartier. Reageren kan alleen rechtstreeks naar de beheerder.

Wekelijkse update werkzaamheden

Wil je vanuit de aannemers (Akor/De Afbouwcombinatie) een wekelijkse update ontvangen met de geplande werkzaamheden voor de Weeshuispassage? Meld je dan aan door een e-mail te sturen naar A.Averesch@akor.nl.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in het Stadshart? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. 

Aanmelden nieuwsbrief

Planning

4 juni 2024

Informatiemarkt Stadshart

6 juni

Informatiebijeenkomst Nieuwstraat

Login om verder te gaan
refresh

Cancel