Spring naar inhoud
  • Broerenkwartier bouwwerkzaamheden

    Sfeerbeeld van de bouwwerkzaamheden Broerenkwartier

Vooruit in het Broerenkwartier!

Gemeente Zwolle blaast samen met ontwikkelaars, ondernemers én bewoners nieuw leven in het Broerenkwartier. Zo zorgen we er samen voor dat het weer een gebied wordt met karakter. Een gebied waar historie en vernieuwing hand in hand gaan.

In voorbereiding

Zoektocht naar nieuwe locatie Fraterhuis

De gemeente start een onderzoek naar een nieuwe plek voor het Fraterhuis in het Broerenkwartier, in plaats van de huisvesting in het voormalig Hudson's Bay pand.

Lees meer over het voorstel Fraterhuis


Samenwerken aan een verbeterde Roggenstraat

Bewoners en ondernemers van de Roggenstraat en directe omgeving kwamen op 6 september 2023 bij elkaar om ideeën uit te wisselen voor het verbeteren van de leefbaarheid in de Roggenstraat. Er zijn veel ideeën naar voren gekomen en we hebben waardevolle feedback ontvangen. Denk aan het aantrekkelijker maken van de straat door het toevoegen van muurbloemen, hangende versiering of 3d-kunst. Ook is er gesproken over het creëren van een veilige omgeving door meer verlichting en (camera)toezicht toe te passen.

De betrokkenen hebben inmiddels het verslag met duidelijke vervolgafspraken ontvangen. Wij kijken ernaar uit om samen met hen de Roggenstraat te verbeteren en er een mooi stukje Zwolle van te maken.

 

Visie openbare ruimte Broerenkwartier

De gemeenteraad heeft op 17 juli 2023 voor de Visie op de Openbare Ruimte Broerenkwartier gestemd.

Je kunt het gedeelte van de raadsvergadering dat ging over het Broerenkwartier hier terugkijken: Raadsplein besluitvormend (Raadzaal) (royalcast.com): punt 5, vanaf 20:08. Daar zijn ook alle stukken terug te vinden (klik op het plusje en kies voor het tabblad ‘Bijlagen’).

De gemeente gaat nu aan de slag om een participatie- en communicatieplan te maken voor het vervolg. Daarbij is de nieuwe participatieaanpak Hanza! de basis.

Op 12 juni heeft de gemeenteraad gedebatteerd over de Visie openbare ruimte Broerenkwartier.

 Lees hier de: Visie openbare ruimte Broerenkwartier 

Informatieavond 17 januari 2023

Op 17 januari 2023 vond er een informatieavond over de ontwikkelingen in het Broerenkwartier plaats. Het concept Visie Openbare Ruimte Broerenkwartier is gepresenteerd en er was informatie op te halen over de ontwikkelingen van het Handelshuys en het Fraterhuis. 
De avond werd druk bezocht. Het was mooi om te zien dat men met elkaar in gesprek ging over de hoogte, bezonning,  overlast en de functies van het Fraterhuis. Ook werd gesproken over onderwerpen als bereikbaarheid en parkeren door toevoegen van extra woningen in de binnenstad. 

De verzoeken die de gemeente die avond ontving, worden meegenomen in de uitwerking van de visie naar een ontwerp voor de verschillende deelgebieden in het Broerenkwartier. 

Wil je de presentatie ontvangen, laat het ons weten via stadshart@zwolle.nl.

Stadsdeel met veel kansen

Het Broerenkwartier kent een rijke historie. Het voormalige kloostercomplex aan de Thorbeckegracht heeft in de loop der jaren plaatsgemaakt voor een winkelgebied dat weinig verbinding heeft met de rest van de middeleeuwse binnenstad. En dat terwijl dit stadsdeel mooie kansen biedt voor cultuur, winkelen en wonen in een open structuur naar andere centrumgebieden.

Een stukje historische vernieuwing

Daarom is het tijd voor een stukje vernieuwing en maken we het Broerenkwartier klaar voor de toekomst. En om vooruit te komen, kijken we ook een stukje terug in de tijd. We maken weer meer verbinding met het historische karakter van Zwolle. Dit doen we onder andere met de architectuur van nieuwe panden en bestrating.

Broerenkwartier

De plannen

Stap voor stap blazen we nieuw leven in het Broerenkwartier. De eerste stappen zijn zelfs al gezet. Zo is het terras van Het Vliegerhuys vernieuwd. Op het Weversgildeplein zijn fietsparkeerplekken gemaakt en een aantal nieuwe bomen geplant. En de volgende stappen staan ook voor de deur! De verbouwing van de Weeshuispassage is begonnen. Hier komen winkels, woningen en een rooftopbar. 

Timelapse bouwwerkzaamheden Broerenkwartier

WhatsApp-groep

In deze appgroep deelt de gemeente berichten over het Broerenkwartier. Reageren kan alleen rechtstreeks naar de beheerder.

Wekelijkse update werkzaamheden

Wil je vanuit de aannemers (Akor/De Afbouwcombinatie) een wekelijkse update ontvangen met de geplande werkzaamheden voor de Weeshuispassage? Meld je dan aan door een e-mail te sturen naar A.Averesch@akor.nl.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in het Stadshart? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. 

Aanmelden nieuwsbrief

Planning

14 juni 2023

Informatiemarkt Stadshart

17 januari 2023

Informatieavond Broerenkwartier

28 juni 2022

Inloopavond Broerenkwartier

20 april 2022

Presentatie Schetsontwerp Fraterhuis tijdens informatieavond Ontwikkelprogramma Stadshart

13 oktober 2021

Inloopavond Broerenkwartier

6 en 7 april 2021

Digitale informatieavonden Broerenkwartier

28 januari 2020

Presentatie plannen Broerenkwartier tijdens informatiemarkt Binnenstad

27 november 2019

Informatieavond Broerenkwartier

16 april 2019

Informatieavond Broerenkwartier

20 november 2018

Informatiemarkt Binnenstad

11 september 2018

Presentatie plannen Broerenkwartier

De filmpjes laten versneld zien hoe de bouwwerkzaamheden vorderen.

Timelapse bouwwerkzaamheden Broerenkwartier, januari 2023

Timelapse bouwwerkzaamheden Weeshuispassage (Broerenkwartier)

Login om verder te gaan
refresh

Cancel