Spring naar inhoud
  • Jouw Stukje Zwolle - Slide 1

    Sfeerbeeld van de bouwwerkzaamheden Broerenkwartier

Vooruit in het Broerenkwartier!

Gemeente Zwolle blaast samen met ontwikkelaars, ondernemers én bewoners nieuw leven in het Broerenkwartier. Zo zorgen we er samen voor dat het weer een gebied wordt met karakter. Een gebied waar historie en vernieuwing hand in hand gaan.

In ontwikkeling

Informatieavond 17 januari 2023

Op 17 januari 2023 vond er een informatieavond over de ontwikkelingen in het Broerenkwartier plaats. Het concept Visie Openbare Ruimte Broerenkwartier is gepresenteerd en er was informatie op te halen over de ontwikkelingen van het Handelshuys en het Fraterhuis. 
De avond werd druk bezocht. Het was mooi om te zien dat men met elkaar in gesprek ging over de hoogte, bezonning,  overlast en de functies van het Fraterhuis. Ook werd gesproken over onderwerpen als bereikbaarheid en parkeren door toevoegen van extra woningen in de binnenstad. 

De verzoeken die de gemeente die avond ontving, worden meegenomen in de uitwerking van de visie naar een ontwerp voor de verschillende deelgebieden in het Broerenkwartier. 

Wil je de presentatie ontvangen, laat het ons weten via stadshart@zwolle.nl.

Stadsdeel met veel kansen

Het Broerenkwartier kent een rijke historie. Het voormalige kloostercomplex aan de Thorbeckegracht heeft in de loop der jaren plaatsgemaakt voor een winkelgebied dat weinig verbinding heeft met de rest van de middeleeuwse binnenstad. En dat terwijl dit stadsdeel mooie kansen biedt voor cultuur, winkelen en wonen in een open structuur naar andere centrumgebieden.

Een stukje historische vernieuwing

Daarom is het tijd voor een stukje vernieuwing en maken we het Broerenkwartier klaar voor de toekomst. En om vooruit te komen, kijken we ook een stukje terug in de tijd. We maken weer meer verbinding met het historische karakter van Zwolle. Dit doen we onder andere met de architectuur van nieuwe panden en bestrating.

Broerenkwartier

De plannen

Stap voor stap blazen we nieuw leven in het Broerenkwartier. De eerste stappen zijn zelfs al gezet. Zo is het terras van Het Vliegerhuys vernieuwd. Op het Weversgildeplein zijn fietsparkeerplekken gemaakt en een aantal nieuwe bomen geplant. En de volgende stappen staan ook voor de deur! De verbouwing van de Weeshuispassage is begonnen. Hier komen winkels, woningen en een rooftopbar. 

Timelapse bouwwerkzaamheden Broerenkwartier

17 januari 2023

Informatieavond Broerenkwartier

28 juni 2022

Inloopavond Broerenkwartier

20 april 2022

Presentatie Schetsontwerp Fraterhuis tijdens informatieavond Ontwikkelprogramma Stadshart

13 oktober 2021

Inloopavond Broerenkwartier

6 en 7 april 2021

Digitale informatieavonden Broerenkwartier

28 januari 2020

Presentatie plannen Broerenkwartier tijdens informatiemarkt Binnenstad

27 november 2019

Informatieavond Broerenkwartier

16 april 2019

Informatieavond Broerenkwartier

20 november 2018

Informatiemarkt Binnenstad

11 september 2018

Presentatie plannen Broerenkwartier

De filmpjes laten versneld zien hoe de bouwwerkzaamheden vorderen.

Timelapse bouwwerkzaamheden Broerenkwartier, januari 2023

Timelapse bouwwerkzaamheden Weeshuispassage (Broerenkwartier)

Deze projecten zijn al afgerond

Terras Vliegerhuys

In 2020 is het terras achter brasserie ‘Het Vliegerhuys’ vernieuwd. Dit ‘Vliegerplein’ aan de Weeshuispassage was voorheen een besloten tuin, terwijl het wel een openbare ruimte is.

Bekijk dit project over het terras Vliegerhuys

Weversgildeplein

Het Weversgildeplein in het Broerenkwartier is mooier en groener geworden. Dit verborgen pleintje staat tussen het historische Pestengasthuys uit 1450 en een winkel in hedendaagse bouw.

Bekijk dit project over het Weversgildeplein

Deze projecten zijn in uitvoering

Weeshuispassage

In de weeshuispassage van het Broerenkwartier worden maar liefst 122 appartementen gebouwd. Daarnaast komt er een skybar op de bovenste verdieping om de hoek bij Waanders.

Bekijk dit project over het Weeshuispassage

Deze projecten zijn in ontwikkeling

Het Handelshuys

Het voormalige warenhuis van Hudson’s Bay maakt plaats voor Het Handelshuys Zwolle. Het wordt een multifunctionele plek met een combinatie van wonen, winkelen, eten, drinken en overnachten.

Bekijk dit project over het Handelshuys

Login om verder te gaan
refresh

Cancel