Spring naar inhoud
  • Jouw Stukje Zwolle - Slide 1

    Sfeerbeeld van blauw verlichte Peperbus

  • Jouw stukje Zwolle - slide 3

    Sfeerbeeld van blauw verlichte Peperbus

LED Zwolle shine!

Lichtpuntjes in de stad

Hoe zorg je voor sfeervolle en duurzame verlichting voor gebouwen, straten en pleinen? De gemeente heeft samen met inwoners en andere betrokkenen een lichtvisie opgesteld voor de binnenstad: LED Zwolle shine. Hiermee wordt de sfeer in de binnenstad ‘s avonds net zo aantrekkelijk en gastvrij is als overdag. 

Naast het vergroten van de aantrekkelijkheid van de binnenstad versterkt verlichting ook de routes in de stad en het veiligheidsgevoel. Het biedt tevens kansen voor een duurzame verlichting van de binnenstad.

In uitvoering

Bekijk alle projecten

Een stukje licht in de duisternis

De lichtvisie geeft aan hoe Zwolle de komende jaren invulling geeft aan verlichting in de stad. Inwoners van de binnenstad, ondernemers en vertegenwoordigers van de maatschappelijke en culturele sector en de horeca hebben meegedacht over het plan. Net als Natuurplatform en Zwolle Groenstad. In de visie staan twee thema’s centraal:

Trots op Zwolle

Dit gaat over lichtkansen die de trots op de stad vergroten. Bijvoorbeeld door de iconische plekken en gebouwen uit te lichten. Maar ook de kracht van het licht gebruiken om historische verhalen over Zwolle te vertellen. Verrassende verlichting versterkt het jonge en ondernemende karakter van de stad. Het zorgt voor frisheid, verwondering en interactie met bezoekers van de stad.

Wegwijs in Zwolle

Hierbij gaat het over eenheid en samenhang in het avondbeeld van de stad. Aangename verlichting bij de entrees en de singelstructuur van de stad zorgen bijvoorbeeld voor een welkom gevoel. Daarnaast draagt verlichting bij aan betere oriëntatie in het donker.

Klik op onderstaande button om de lichtvisie te lezen.

Lichtvisie Led Zwolle Shine
Bijlage Lichtvisie Led Zwolle Shine

Twee thema's en zeven programma's

Binnen het thema Trots op Zwolle zoeken we naar de individuele lichtkansen die passen bij de trots op Zwolle. In de binnenstad zijn dat voor een groot deel de iconische gebouwen en bijzondere gevels. Maar er zijn ook op andere manieren unieke verhalen te vertellen in het avondbeeld. 

De programma’s onder het thema Wegwijs in Zwolle zorgen voor eenheid en samenhang in het avondbeeld. Ze vinden en leggen een verbinding tussen schakels. Zoals de rol van de singel rondom de binnenstad, het verbeteren van de stedelijke oriëntatie en de identiteit van de verschillende deelgebieden.

NIEUWS Industrielicht wint aanbesteding: Academiehuis en stadhuis in nieuw licht

Na een zorgvuldige selectieprocedure voor diverse verlichtingsprojecten is Industrielicht gekozen als de winnende lichtleverancier. Zij krijgen de opdracht om iconische gebouwen, zoals de Peperbus, Sassenpoort, stadhuis en Academiehuis, in het hart van de stad Zwolle op duurzame wijze te verlichten. Het Academiehuis en het stadhuis staan als eerste op de agenda.

Naast het verbeteren van de esthetiek van de gebouwen, wordt er speciale aandacht besteed aan het behoud van het historische karakter van de omgeving en de plaatselijke biodiversiteit, waaronder de leefomgeving van vleermuizen.

Academiehuis in 'oud' licht, fotografie Thomas Bartels

Fotografie Thomas Bartelds

stationsgebouw

Planning

De verlichting aan het Stationsgebouw is nagenoeg gerealiseerd. In 2024 en 2025 gaan we aan de slag met het verlichten van het Academiehuis, de Peperbus, het Stadhuis en de Sassenpoort. Voor het Academiehuis wordt in het najaar 2023 een aanbesteding uitgezet.

Kleinere projecten

Het nieuwe Bennies in De Basis, gevestigd in het voormalig politiebureau aan de Luttekestraat, is inmiddels met permanente sfeerferlichting aangelicht. In 2024 worden ook de Ossenmarktsteeg en het Drostenhuis verlicht.

Een ander project dat past bij het thema Trots op Zwolle is het lichtkunstproject Tussendoortje, waarmee de donkere Ossenmarktsteeg mooier gemaakt wordt met de woorden van de Zwollenaren en licht. Ga naar de projectpagina voor meer informatie.  

Thema: Trost op Zwolle

1. De iconen van Zwolle
Een helder lichtconcept voor de Zwolse iconen: gebouwen en plekken die de identiteit van Zwolle versterken.

iconen van zwolle

2. Historische verhalen

De kracht van licht wordt gebruikt om kleine en grote verhalen te vertellen over de geschiedenis van Zwolle.

historische verhalen

3. Zwolle verrast
Het jonge en ondernemende karakter van Zwolle wordt in dit programma versterkt. Het zorgt voor frisheid, verwondering en interactie met de bezoekers.

Zwolle verrast

Thema: Wegwijs in Zwolle

4. Entrees die welkom heten
Met aangename verlichting worden bezoekers van de binnenstad welkom geheten.

entrees die welkom heten

5. Herkenbare singelstructuur

Zwolle heeft een volwaardige singelstructuur in de binnenstad. Dit programma maakt van de huidige donkere barrière een verbindend element.

herkenbare singelstructuur

6. Stedelijke oriëntatie
Dit programma zet in op een betere oriëntatie in het avondbeeld, onder andere door de verbetering van de noord-zuid verbinding met de stegen.

Stedelijke oriëntatie Zwolle

7. Levendig wonen
Zolle is een levendige stad voor bezoekers maar ook een aantrekkelijke omgeving om te wonen.

levendig wonen

Login om verder te gaan
refresh

Cancel