Spring naar inhoud
  • Visie Noorderkwartier

    Visie van de Noorderkwartier

Wat is het Noorderkwartier

‘Noorderkwartier’ is de naam die Zwolle geeft aan het gebied ten noorden van de historische binnenstad: het Noordereiland en een gedeelte van Dieze, boven de Achtergracht en tussen de Vermeerstraat, Noteboomstraat, Eikenstraat, Van Wevelinkhovenstraat, Stenen Pijp en Rembrandtlaan. Dit noemen we het ‘plangebied’. Alles bij elkaar is het ongeveer 14,5 hectare. Een bijzonder stukje Zwolle, met driesterrenrestaurant De Librije, poppodium Hedon en Theater de Spiegel, maar ook verouderde kantoorgebouwen, veel parkeerterreinen, asfalt en weinig woningen.

In ontwikkeling

Wat gaat er gebeuren?

De gemeente wil dit gebied verder ontwikkelen, samen met een aantal ontwikkelaars en eigenaren: het Rijksvastgoedbedrijf (ministerie van Binnenlandse Zaken), VanWonen en DLH. Deze partijen zijn enthousiast over het Ontwikkelprogramma ‘Ons Stadshart van Morgen’. Zij vormen een Eigenarencoalitie en sluiten waarschijnlijk nog deze zomer een intentieovereenkomst om samen een plan te maken voor Noorderkwartier. Ook omwonenden, ondernemers, woningcorporaties en verschillende organisaties zijn betrokken bij het gebied.

Er zijn veel mogelijkheden voor het ontwikkelen voor een stadsdeel van de toekomst: een wijk om te wonen, te werken en te genieten van cultuur, met veel groen, veel voorzieningen. De ontwikkeling van dit stukje Zwolle vergroot het centrum van de stad. Kantoorgebouwen krijgen een nieuwe bestemming en er kunnen ruim 500 woningen komen. Ook wordt het gebied groener en beter bestand tegen klimaatverandering. Zo verbinden we de historische binnenstad met Dieze-West. Het Noorderkwartier kan dé wijk worden voor jong talent.

Omtrek van de Eekwal

Wanneer gaat dat gebeuren?

Het ontwikkelen van een gebied kost jaren, vanaf de voorbereiding tot en met het afronden van de bouw. Op dit moment (2022) zijn we bezig met de voorbereiding. De gemeenteraad heeft op 11 juli 2022 de startnotitie Noorderkwartier vastgesteld en geld beschikbaar gesteld om een start te maken. De Eigenarencoalitie gaat een plan voor dit gebied maken, samen met bewoners, ondernemers, woningcorporaties, culturele instellingen en andere betrokkenen. Eerst een Gebiedsvisie, dan een Ruimtelijk Ontwikkelingsplan. Op basis hiervan maakt de gemeente een Omgevingsplan voor het plangebied. Daarna kan de bouw starten en kunnen we de buitenruimte herinrichten. Alles bij elkaar duurt deze ontwikkeling vijf tot tien jaar.

Bekijk alle projecten in het Broerenkwartier

Login om verder te gaan
refresh

Cancel