Spring naar inhoud
  • De stadsbloemist met vrachtfiets

    Stadsbloemist met vrachtfiets

Zero-emissiezone in Zwolle komt eraan!

Bevoorrading binnenstad; schoner en slimmer

Duurzame bevoorrading van onze winkels, horeca, bedrijven en instellingen in de binnenstad draagt bij aan een omgeving die beter is voor de gezondheid en veiligheid van iedereen die in ons mooie stadshart woont, werkt of op bezoek komt. Tegelijkertijd zetten we zo een belangrijke stap voorwaarts in het klimaatbeleid van Zwolle. Afspraken in het klimaatakkoord vragen om actie. Onze gezamenlijke ambitie is nul-emissie binnen de grachten vanaf 2025. Doe en denk mee!

In voorbereiding

Bekijk alle projecten

Wat is eigenlijk het probleem?

Het wordt steeds voller in de binnenstad. In de straten en op de pleinen in de binnenstad moet je kunnen doen waar ze voor bedoeld zijn. Wandelend en fietsend naar de leuke winkels, naar de markt, cafés en restaurants. Tegelijk is het noodzakelijk voor onze samenleving dat de stad bevoorraad wordt. Straten worden nu soms geblokkeerd door vrachtwagens die staan te laden en lossen. Dat levert gevaarlijke situaties op bij voetgangers en fietsers en soms ook voor hulpdiensten die er niet langs kunnen. Bovendien zorgt het verkeer voor geluidsoverlast en uitstoot.

Waarom een zero-emissiezone?

Onze binnensteden worden steeds drukker, met bestelbussen en vrachtauto’s. Terwijl we ook afspraken hebben gemaakt over het verbeteren van de luchtkwaliteit en het verminderen van CO2-uitstoot. Met zero-emissiezones kunnen we binnensteden leefbaar houden.

Mag jouw bestelbus straks de zero-emissiezone in?

De meeste zones gaan in per 2025. Dat is best snel. Voor ondernemers betekent dit een flinke verandering met extra kosten en veel geregel. Daarom is er een overgangsregeling. Sommige bestelbussen die rijden op benzine, (bio) diesel of lpg mogen nog iets langer de zone in. Hierdoor heb je iets meer tijd om je voor te bereiden. Tot wanneer je met je huidige bestelbus de zone in mag? Doe de kentekencheck (handige links) of bekijk onderaan de pagina de overgangsregeling.

Geldt de zero emissie-zone ook voor mij als bewoner?

Nee, de zero emissie-zone geldt niet voor u als bewoner van de binnenstad. Er verandert dus niets voor u. U mag met uw personenauto (of camper) gewoon de binnenstad in. Maar er verandert wel wat voor bijvoorbeeld uw cv-servicemonteur, glazenwasser of loodgieter. Heeft u contact met hen, vraag hen dan of zij weten van de invoering van de maatregel en of zij zich daarop voorbereiden.

Slim omgaan met ruimte en schoon logistiek verkeer

We moeten slim omgaan met de ruimte die er is. We willen efficiënter en waar mogelijk minder vracht- en bestelverkeer in de binnenstad. Want minder vracht- en bestelauto’s betekent meer ruimte voor voetgangers en fietsers in onze mooie, levendige binnenstad. En het goederenverkeer dat er nog wel rijdt, moet schoner en zuiniger.

Mogelijke oplossingen in menukaart

Ondernemers en gemeente brengen samen in kaart wat de opgave precies is. Duurzaam bevoorraden vraagt om anders denken over logistiek. In de vorm van een menukaart, willen we laten zien wat mogelijke oplossingen zijn voor jouw bedrijf om de transitie naar nul emissie stadslogistiek te realiseren. Elke logistieke stroom vraagt om andere oplossingen. Er is dus maatwerk nodig. Stadslogistiek is een gezamenlijke opgave.

Bekijk hier de menukaart en acties

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in het Stadshart? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. 

Aanmelden nieuwsbrief

Handige links voor meer informatie

Login om verder te gaan
refresh

Cancel