Spring naar inhoud
 • Jouw Stukje Zwolle - Slide 4

  Sfeerbeeld Rodehaansteeg

 • Jouw Stukje Zwolle - Slide 2

  Binnentuin Statenzaal

 • Jouw Stukje Zwolle - Slide 1

  Sfeerbeeld trouwzaal Statenzaal

 • Jouw Stukje Zwolle - Slide 3

  Sfeerbeeld Statenzaal vanaf de Diezerstraat

Statenzaal Diezerstraat

Statig slapen, eten en drinken bij De Staatsman

In de Diezerstraat staat het Statenzaalcomplex uit 1898. Hier kun je als gast terecht voor een hapje, drankje of overnachting. Of je nu komt voor een van de luxe hotelkamers, budget slaapplekken of het sfeervolle grand café: een bezoek aan dit historische pand is gegarandeerd een bijzondere ervaring.

Afgerond

Bekijk alle projecten

Officiële overdracht 11 mei 2023

Donderdagmiddag 11 mei heeft de feestelijke overdracht vanuit de gemeente aan De Staatsman plaatsgevonden. Het voormalig provinciehuis heeft een nieuwe invulling gekregen met een plek waar je heerlijk kan eten in het grand café, vorstelijk kan overnachten in een hotelkamer of gemoedelijk kan verblijven in het hostel.

Daarnaast wordt de Statenzaal onder andere gebruikt voor bruiloften en kleinschalige culturele evenementen, zoals lezingen, akoestische concerten en symposiums.

Een herbestemming is het moment om een stap te zetten op gebied van energiebesparing en daarmee het pand klaar te maken voor de toekomst. Gemeente Zwolle gaat graag de uitdaging aan om ook monumentaal vastgoed bij te laten dragen aan de klimaatdoelstellingen. Zo zijn onder andere de zoldervloeren en daken geïsoleerd, is achterzet beglazing en geïsoleerd monumentenglas toegepast en is er een warmtepompinstallatie aangebracht.

Deze nieuwe levendige functie in een oud gebouw met prachtige authentieke details is een aanwinst voor de binnenstad en voor de regio Zwolle.

Een uniek stukje Zwolle

In 2019 diende de combinatie 'Pelsertoren en Horeca Mannen' een gezamenlijk plan in bij de gemeente om een unieke plek te creëren in het unieke gebouw van de Statenzaal. Na de verbouwing gaan ze open onder de naam ‘De Staatsman’. “Het is geweldig dat we in zo’n iconisch gebouw onze plannen tot leven kunnen brengen”, vertelt Andries van de Pelsertoren. “In het hotelgedeelte gaan we voor luxe en stijl,  passend bij het karakter van het gebouw. Gasten overnachten straks misschien in de commissariskamer, dat is toch bijzonder.”

Voor ieder wat wils

Van luxe hotelkamers tot slaapcabines in het hostel. En van trouwen tot culturele activiteiten zoals livemuziek… Het pand aan de Diezerstraat is er voor iedereen. Andries: “Het culturele programma moeten we nog verder uitwerken, maar hierbij hebben we ook aandacht voor de oorsprong van dit pand. Er komt ruimte voor activiteiten gericht op de democratie. Deze locatie verdient de aandacht om er een bijzondere plek van te maken waarbij de historische waarde bewaard blijft.”

Overdracht de Statenzaal
Opening Statenzaal door wethouder Monique Schuttenbeld
Muzikaal optreden

Login om verder te gaan
refresh

Cancel